Tijd om je kamerplant te verpotten?

13 juni 2022

De dagen worden langer en je ziet je planten weer actief bezig zijn met nieuwe groei.
Dit is de tijd om je planten eventueel te gaan verpotten. Maar hoe en waarom doe je dit klusje?

Het hoeft niet, maar zie jij de wortels onderuit het kweekpotje komen of heel weinig groei, dan is je plant zeker toe aan een nieuwe pot. Of staat je plant al 3 jaar in dezelfde pot, ook dan kun je lekker je gang gaan.

Kies voor een pot die maximaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo hebben de wortels voldoende ruimte om weer lekker verder te groeien, en je plant ook. Hoe minder aarde, hoe minder water er vastgehouden kan worden. Het water raakt sneller op en dus moet jij je plant meer water geven.
Zo werkt dat dus.

Zorg voor een pot met gaatjes onderin. Dit kan een grotere maat kweekpot zijn die je dan weer in een leuke sierpot zet. Het voordeel van een kweekpotje is het zicht op de wortelgroei en het overtollige water kan goed weglopen. Kies je er voor om de plant direct in de sierpot te zetten?
Start dan met een laag hydrokorrels. Deze kunnen het overtollige water opvangen en even later ook weer teruggeven aan de potgrond.

Wil je eigenlijk helemaal geen groei van je plant, maar is de aarde wel toe aan verversing?
Haal dan je plant voorzichtig uit de pot en schud het overtollige zand eraf. Check gelijk goed de wortels en haal oude, droge of snotterige wortels eraf. Vul dezelfde pot met verse potgrond en zet je kamerplant er weer in terug, vul de kluit goed op en geef wat water. Zo gepiept dus en kan je plant weer vooruit.

Tip: leg een koffiefilter over de gaatjes zodat er geen aarde onderuit de pot valt.
 

En welke potgrond gebruik je dan. De meeste kamerplanten worden gelukkig van de standaard potgrond. Soms doe ik er zelf een beetje perliet (kleine witte korreltjes) doorheen om de aarde iets luchtiger te maken. Voor de stekjes die net uit het water komen kun je beter de speciale zaai- en stekgrond gebruiken. Ook voor orchideeën en cactussen is speciale potgrond te verkrijgen.

En zie je nou op tegen al die potgrond die overal ligt in huis? Doe het lekker buiten óf gebruik de verpot mat. Een handig hulpmiddel om het verpotten nog leuker te maken.


Veel succes!
 

Tijd om je kamerplant te verpotten?

Toon alle blogs