Help je planten de herfst en winter door!

30 oktober 2021

Met deze tips help jij je planten de herfst en winter door!

De dagen worden alweer wat korter, het zonlicht is minder fel, hoe reageren je kamerplanten hier eigenlijk op? Hoe kunnen wij de planten een handje helpen nu ze in een soort van rustperiode gaan.

Planten hebben water en licht nodig om door middel van fotosynthese te gaan groeien.
Zodra dit licht minder wordt, zal de fotosynthese gaan afnemen en heeft je plant in de herfst en winter minder water nodig. Voel goed of de grond droog genoeg is voordat je weer water gaat geven. Cactussen en vetplanten hoef je voorlopig geen water te geven, na een rustperiode kunnen ze in het voorjaar weer mooi gaan bloeien. Gaan ze krimpen, dan kun je een scheutje water geven.

Zodra de verwarming weer aangaat is het belangrijk om de luchtvochtigheid goed op peil te blijven houden. De warmte zorgt er voor dat het erg droog kan worden in huis en dat vinden veel planten niet echt aangenaam. Het gevolg is droge punten en bruine randen langs het blad.
Pak je plantenspray en loop dagelijks even een rondje door het huis. De planten met kleine haartjes zoals de Begonia en Hertshoorn kun je overslaan! Of hang leuke vintage waterbakken aan je verwarming! Een goede luchtvochtigheid is ook voor ons zelf een aangenamer klimaat.

Staan sommige planten nu te donker? Verplaats ze dan voorzichtig naar een iets lichtere plek zodat ze hetzelfde zonlicht krijgen als in de lente en zomer. Cactussen, vetplanten of Yucca's kunnen bij de verwarming staan echter niet direct op de verwarming of dat de bladeren de verwarming raken.

Heb je planten in de zomer buiten gehad, haal ze dan naar binnen zodra de nachttemperatuur onder de 12 graden zakt. En check goed of je plant geen beestjes mee naar binnen neemt!

Binnen hebben je planten een minimale temperatuur van 12 graden nodig. Dus let op ruimtes met enkel glas of kamers waar je nauwelijks komt! Daar worden planten niet blij van.

Tot slot, geef geen extra voeding in de periode van 1 okt – 1 maart. Het is beter de plant even rust te geven zodat deze weer gezond en sterk het voorjaar in kan gaan! Een grondlegger kun je eventueel wel geven. Dit voedingstablet geeft het hele jaar door precies de voedingsstoffen af die je plant op dat moment kan gebruiken. Met 1 grondlegger is je plant dus het hele jaar voorzien! Handig toch?

Help je planten de herfst en winter door!

Toon alle blogs